Mühendislik okumak tabi ki zordur.Okumanın yanında sürekli sektöre yönelik şeyler öğrenip kendimizi iş hayatınada hazırlamalıyız.Hele ki benim gibi Bilgisayar Mühendisliği okuyorsanız.Sürekli gelişen teknolojiler,internet,programlama,güvenlik,veritabanı,sistem ağ yönetimi,işletim sistemleri hepsinin birçok alanı ve bölümü var.Bunların hepsine nasıl öğreneceğim hepsini nasıl öğrenirim?
Hepsini öğrenemezsiniz ben de siz de hatta hiç kimse..
Bunun için alan seçilmeli o alana yönelinmelidir ve o alanda uzmanlaşmak gerekir.Ama bunun yanında teknolojiler birbirinden ayrılamaz bu yüzden yeni çıkan teknolojılerı takip edip ne olduğunu bilmeli, diğer teknolojilerin de temel düzeyde bilinmesi gerekir.
Şimdi benim gibi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olup yolun başında olan arkadaşlar neler yapabilir?
1-Her programlama dilini öğreneceğim diye uğraşmayın sağlam bir algoritma alt yapısıyla bir dile iyi bir şekilde hakim olun(Daha sonra arkası gelecektir.)
2-Birçok teknolojiyi ve alanların ne iş yaptığını okuyarak araştırarak alanınızı seçiniz bir iki yıl sonra pişman olursanız zamanınızı boşa harcamış olmayın.(Hiç bir bilgi zaman kaybı değildir elbet, bir gün işinize yarar)
3-Uzmanlaşmak istediğiniz alan ile ilgili forumları,blogları,sektördeki uzman kişileri takip edin sürekli okuyun (Twitter,Facebook,Linkedin)
4-Mutlaka Linkedin hesabı açın ilgilendiğiniz alan ya da ilgileneceğiniz alanı profilinize yazarak sektördeki çoğu kişiyi ekleyin burası profesyonel bir ağ çekinmeyin(Buradan staj,iş ve eğitim fırsatları bulabilirsiniz)
5-Mutlaka bilişimle ilgili kulüpleri,dernekleri,eğitim kuruluşlarını takip edin etkinliklerini kaçırmayın etkinlikteki konuşmacılarla tanışın soru sorun çekinmeyin.
6-Blog açın öğrendiklerinizi yeni teknolojileri hatta günlük gibi saçmalayın ama yazın orası sizin kendi not defteriniz.(Ücretsiz olanlarıyla başlanabilir wordpress.com, blogspot.com)
7-Github hesabı açın, Github kod paylaşım yeridir.Kod paylaşamayacak düzeyde olsanız bile hesapları takip edin bol bol kod projelerı okuyun.
8-Araştırmalarınızı şimdiden ingilizce yapın projeler buyudukçe zaten türkçe kaynaklar yeterli olmayacak mecburen ingilizce kullanacağız.
9-Linux işletim sistemini kurun görün nerelerde nasıl ne işe yaradığına bakın korkmayın hep kullanmak zorunda değilsiniz ama bilin.
10-Alan derslerinizi sadece ders ve not olarak görmeyin ileride yapacağınız iş olarak görün en sevdiğiniz alan derslerine göre bölüm seçip uzmanlaşabilirsiniz unutmayın.
11-Yazları mutlaka gönüllü,zorunlu,ücretli,ücretsiz demeden staj yapın staj yerleriniz ilgilendiğiniz teknolojilerle ilgili olsun ve mutlaka bişeyler öğrenin sorun projelere dahil olabileceğiniz yerler olsun. Staj yerlerinizi yaza bırakmadan dönem başından ayarlayın.(Sonra fotokopi çekmeyin)
12-Blog açsam ne yazacam bir şey bilmiyorum demeyin, deneyin yazın ne öğrenirseniz yazın, sosyal yazın basit diye düşünmeyin hatta bu yazı gibi şeyleri siz de yazın 🙂
Benden bu kadar şuan ben de alanımı seçip uzmanlaşmak için çalışmalara başlayacağım sizin de tavsiyeleriniz olursa yorum kısmından yazabilirsiniz 🙂
çok yararlı bir yazı olmuş teşekkürler 🙂
Arkadasimmm yeni baslayanlar ve bilmeyenler icin cok guzel olmus ellerine saglik 12. maddeyi cok tuttum 😀
Çok teşekkürler arkadaşlar 🙂
Helal ya tam aradığım şey teşekkürler 🙂
Yazılım konusunda uzmanlasmak isteyen arkadaslara yardımcı olabilirim. Merak ettikleri ya da nerden başlamak gerektiğiyle ilgili sorunlar konusunda.
Ne demek işe yaradıysa ne mutlu 🙂 ulaşmak isteyen arkadaşlar size ulaşırlar yorumunuz için teşekkürler.